Sve što trebate znati o sustavu neprekidnog napajanja (UPS)

Prekid struje(napajanja) je noćna mora svih onih koji se oslanjaju na rad s računalima, podatkovnim centrima i ostalim važnim sustavima. Zbog toga stabilno i neprekidno napajanje je nešto čemu svi teže kako bi izbjegli situacije kao što su gubitak podataka ili zastoje koji vašu kompaniju ne samo financijski oštećuju, već djeluju negativno i na vašu reputaciju. Kako bi se spriječili ovi problemi, koristi se UPS napajanje. Nastavite čitati kako biste saznali što je UPS napajanje, koji UPS vam je potreban i sve ostalo što trebate znati o UPS uređaju.

Što je UPS?

UPS je uređaj za neprekidno napajanje, što znači da osigurava neprekidno napajanje za povezane uređaje tijekom nestanka struje. UPS uređaj štiti od problema s napajanjem pružajući privremeno napajanje tijekom prekida i regulira napon kako bi zaštitio osjetljivu opremu, u čemu se razlikuje od rezervnih generatora, jer nudi trenutačnu rezervnu snagu bez vremena prijelaza, osiguravajući neprekidan rad tijekom prekida.

Kako UPS radi?

UPS je sastavljen od nekoliko sastavnica koje rade zajedno kako bi omogućile neprekidno napajanje. Glavne i ključne sastavnice su baterija, inverter i ispravljač. Svrha baterije u UPS uređaju je pohrana energije dok inverter pretvara istosmjernu struju iz baterije u izmjeničnu struju koja je potrebna povezanim uređajima na UPS. Uloga ispravljača je da puni bateriju te da pretvara dolaznu izmjeničnu struju u istosmjernu struju za rezervnu bateriju. Uz navedene glavne sastavnice, UPS uređaji uključuju mehanizme automatske regulacije napona (AVR) za stabilizaciju i regulaciju napona, štiteći povezane uređaje od fluktuacija i prenapona.

Vrste UPS sustava

Dostupno je nekoliko vrsta UPS sustava, a to su offline, line interactive, online monolitni i online modularni. Svaki od njih ima svoje prednosti, karakteristike i namjene. Nastavite čitati kako biste saznali koji UPS kupiti da zadovolji vaše potrebe.

Offline UPS (Standby UPS)

Pruža osnovnu zaštitu napajanja prebacujući se na bateriju tek kad dođe do prekida struje ili ozbiljne fluktuacije napona.
Radni princip: Ovaj UPS sustav ostaje u stanju pripravnosti većinu vremena i aktivira se samo kada je primarno napajanje prekinuto, osiguravajući osnovnu razinu sigurnosti za povezane uređaje.
Benefiti: Offline UPS je jednostavan za instalaciju i upravljanje, te je često najjeftinija opcija među UPS sustavima.
Namjena: Idealno je rješenje za manje kritične aplikacije, poput osobnih računala, kućnih ureda i jednostavne elektroničke opreme.

Line-Interactive UPS

Ugrađen automatski regulator napona (AVR) koji stabilizira ulazni napon prije nego što ga proslijedi uređajima.
Radni princip: Koristi AVR kako bi regulirao napon i uključuje bateriju samo kada dođe do prekida struje, čime pruža bolju zaštitu od naponskih fluktuacija.
Benefiti: Pruža poboljšanu stabilnost napona i veću energetsku učinkovitost u odnosu na offline UPS.
Namjena: Idealno za male i srednje poslovne sustave, mrežne uređaje, servere i druge aplikacije koje zahtijevaju bolju regulaciju napona i zaštitu.

Online Monolitni UPS (Double Conversion)

Koristi tehnologiju dvostruke konverzije gdje se ulazna izmjenična struja (AC) prvo pretvara u istosmjernu struju (DC), a zatim natrag u stabilnu AC struju.
Radni princip: Osigurava da povezani uređaji uvijek rade na stabilnoj i neprekidnoj struji, bez prijelaznog vremena, čak i tijekom prekida napajanja.
Benefiti: Pruža najvišu razinu zaštite od svih UPS sustava, osiguravajući neprekidno napajanje, stabilan izlazni napon i potpunu izolaciju od mrežnih smetnji.
Namjena: Idealno za kritične aplikacije kao što su manji podatkovni centri, telekomunikacijski sustavi, medicinska oprema , bankarski i financijski sektor, osiguravajuća društva, kao i industrijski procesi gdje je potrebna apsolutna pouzdanost posebice farmaceutska industrija.

Online Modularni UPS

Koristi sličnu tehnologiju dvostruke konverzije kao i monolitni, ali je dizajniran da bude modularan, omogućavajući dodavanje ili uklanjanje modula prema potrebi.
Radni princip: Svaki modul radi kao zaseban UPS, pružajući veću fleksibilnost i omogućujući skaliranje kapaciteta napajanja prema potrebama korisnika.
Benefiti: Pruža visoku razinu redundancije, skalabilnosti i jednostavno održavanje, omogućujući dodavanje kapaciteta bez prekida rada.
Namjena: Idealno za velike podatkovne centre, poslovne zgrade sa kritičnom infrastrukturom koje zahtijevaju najvišu razinu skalabilnosti i pouzdanosti.

Najbolji i najlakši način da saznate sve o tome koji UPS uređaj vam je potreban je da se javite našem stručnom ADEO timu putem maila na adeo@adeo.hr ili pozivom na +385 31 501 424. Osim savjetovanja koji UPS je najbolji za vaše poslovne sustave, isto tako osiguravamo projektiranje, implementaciju, montažu, puštanje u rad, servis, dijagnostiku i popravak neprekidnih sustava napajanja (UPS).

Zašto je UPS tako bitan?

Važnost UPS uređaja ne nalazi se samo u rezervnom napajanju već u tome što posjedovanjem UPS-a osigurane su neprekidne operacije, sprječavanje gubitaka podataka, zastoji su minimizirani i smanjen je rizik od oštećenja opreme. UPS uređaji su vitalni u industrijama kao što su IT, financije, zdravstvo, proizvodnja, telekomunikacije i ostale industrije gdje je pouzdanost napajanja ključna. Ukratko, UPS štiti osjetljive podatke, održava produktivnost i omogućuje glatki prijelaz tijekom prekida napajanja, osiguravajući kontinuitet poslovanja i zadovoljstvo korisnika.

Zaključak

Važnost i prednosti UPS uređaja su itekako očite. Ulaganjem u pouzdan UPS uređaj osiguravate svoje napajanje kako biste se s lakoćom suočili s izazovima elektroničke opreme. Da bi sve oko UPS-a bilo lakše, prepustite to našem stručnom ADEO timu putem maila na adeo@adeo.hr ili pozivom na +385 31 501 424, koji je tu za Vas od prvobitnog savjetovanja, do implementacije i puštanja u rad, te Vas u svakom trenutku eksploatacije prati sa servisnom podrškom.

Share